2012. augusztus 23., csütörtök

Csőben sült penne

                                 

           
Egyszerű ételkészítés a csőben sütés   
 
Régen a kemencének volt egy kisebb rekesze, amit csőnek hívtak, innen ered a kifejezés.
Gasztronómiai értelemben a csőben sütés (gratinírozás) sütőben vagy grillsütőben történik.
Az előfőzött ételt mártással bevonjuk, majd a felső rétegét megpirítjuk.
Jó-jó nem a szakácsművészet csúcsa, de azért finom és egészséges ételek kreálhatók.


Reggel, még a meleg előtt készítettem.
Ha gyorsan kell valami tartalmas étel, mindig a jól bevált csőben sütést választom.
Mi szeretjük a tésztát ilyen formában édesen és sósan is. 
Most egy sós változat készült.

                                       
                                 

   Hozzávalók:
  • 0,5 kg durum penne tészta                                                            
  • 0,5 kg mexikói zöldség                           
  • 0,5 liter tejföl                                        
  • 1 szál kolbász                                 
  • 2 db tojás                                          
  • só                                                     
  • füstölt sajt                                         
  • fehér bors                                            
  • delikát                                 
Elkészítés: 

A tésztát bő, forrásban levő vízbe  "al dente" a zöldségkeveréket szint úgy megfőzzük.
Közben elkészítjük a mártást. Összekeverjük a tejfölt a fűszereket és a felvert tojást.
Hozzáadjuk a mártáshoz a tésztát és a zöldségeket és a megpirított kolbász karikákat is.
Kiolajozott tepsibe belekanalazzuk, majd ráhelyezzük a sajtokat. 


 

30 percig közepes tűzön sütjük.

 

Hidegen kitűnően vágható!

"Gyászoláskor egyenként hívjuk elő az emlékeinket, újraéljük őket, majd engedjük, hogy tovaszálljanak." - Norman Doidge