2012. szeptember 9., vasárnap

Kolbászos bableves



Ma az örök klasszikus bablevest főztem.


Hozzávalók:
  • 25 dkg szárazbab (most tarka )
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • ecet (ízlés szerint)
  • 1/2 kg krumpli
  • 15dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg főző kolbász
  • 1,5 dl tejföl
Elkészítés:
A babot átválogatjuk, mert ha lyukakat találunk rajta, akkor (zsizsikes) kiszedjük belőle. Ezután megmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Másnap annyi  hideg vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni.
Ha felforrt megsózzuk, beletesszük az egész hagymát, a babérral fűszerezzük, kis lángon, lefedve kb.1 óra alatt puhára pároljuk.
Közben egy párszor megkeverjük, elfőtt levét pótoljuk.
A kockára vágott krumplit és az átpirított kolbászokat a puha babhoz adjuk.
Mivel a füstölt kolbászból oldódik ki paprikás ízanyag, nem szoktam csak tejfölös habarással sűríteni.
Mindenki saját ízlése szerint ecettel savanyítja.
Jó nagy kalória értéke miatt elég egy kis pogácsa hozzá.


A bab a szakácsok álma, hiszen nagyon könnyen felveszi a fűszerek ízét.