2012. szeptember 8., szombat

Lepénykék fügés almaszósszal


   Megértek az almáink!  Jönnek az ŐSZI almás receptek!


Az idén ilyen bő alma termésünk lett.




Alma püré

- 1 kg alma
- fahéj
- szegfűszeg
- citromlé 
- füge
- keményítő vagy pudingpor
- tej

 

 

Az almákat meghámozzuk, gerezdekre majd kockákra vágjuk, és feltesszük főni, egy kiskanál fahéjjal, 5-6 szegfűszeggel, vaníliás cukorral, citromlével és 2 dl vízzel.



 

 

 

A fügéket kis darabokra vagdossuk és hozzáadjuk az almákhoz, 15-20 percig főzzük együtt.

 

 

 

 

  

 

 

Ha megfőtt az alma, kivesszük a szegfűszegeket és pürésítjük.



Majd visszatéve a tűzhelyre keményítő vagy pudingporral (tej) besűrítjük. 


Lepénykék hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 4,0 dl tej
  • 2  alma meghámozva, lereszelve
  • 2 evőkanál olaj
  • csipetnyi só
  • fél sütőpor

 



A tésztát összeállítjuk, ahogy a normális palacsintát majd a kinyomkodott alma reszeléket      hozzáadjuk, és kissé vastagabb lepényeket sütünk.   

ALMA


Magas vitamin- és ásványi anyag tartalmú. Pektin-tartalmának köszönhetően támogatja az anyagcserét, hatására mozgásba jönnek a zsírszövetek. Rugalmasabbá teszi a szöveteket, ezért ha minden nap elfogyasztunk legalább egyet, bársonyosabb, simább lesz az arcbőrünk. Emésztési zavarokra, lázra kiváló.