2012. október 29., hétfő

Pontypörkölt ebédre


                                   Isteni étel! Főleg frissen fogott halból.
                
Hozzávalók:

                     1 kg ponty filé  kb 1,5 kg  ponty
                     2 db vöröshagyma
                     2 evőkanál zsír
                     2 gerezd fokhagyma
                     2 evőkanál pirospaprika
                      cseresznyepaprika
                     1 kávéskanál bors
                     só
                     2 dl fehér  száraz bor
                     1-2 kanál lecsó


 A halat kifilézzük,vagy kifiléztetjük / az én esetemben/ majd felkockázzuk, besózzuk.
 A megtisztított hagymát apróra vágjuk, a zsíron megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával.
 Beletesszük a  filét, borssal, fokhagymával ízesítjük, felöntjük a borral.
 A bor nem csak azért kell , mert jó ízt ad neki , hanem mert nem hagyja hogy a halhús szét essen.
 Lassú tűzön tíz-tizenöt percig a lábosban rázogatva főzzük. Keverni nem szabad.


                                             
   Galuskával, csuszatésztával tálalhatjuk.


A ponty az egyik legelterjedtebb hal és egyben a legkedveltebb horgászzsákmány Magyarországon. Hazánkban három alfaja él: a nyurgaponty, a tőponty és a nemes, vagy másképpen tükörponty.