2012. december 11., kedd

Mézeskalácsaim





  Karácsony a Mi családunkban elképzelhetetlen mézeskalács nélkül.

Az idén nagyon hiányzik a lányaim ,és "fiaim" ügyeskedő kezei!!!!


 Hozzávalók:   A tésztához
                      
  •   1 kg finomliszt
  •   30 dkg porcukor
  •   1 csipet só
  •   30 dkg virágméz
  •   2 tojás sárgája
  •   20 dkg margarin
  •     1 teáskanál szódabikarbóna
  •     3 dkg fahéj
  •     1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék Lukulu
  •     1 evőkanál holland kakaó


A lisztet és a porcukrot átszitáljuk,majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a fűszereket, és összekeverjük.
A mézet és a margarint mikróban felmelegítjük, és a lisztes keverékhez öntjük.
A tojásokat szétválasztjuk,a sárgáját a tésztához, a fehérje jó lesz a mázhoz.
Azért csak a sárgáját használtam, mert így puhább lesz a tészta.
A tésztát először fakanállal , majd kézzel összegyúrjuk.
Pihentetjük szobahőmérsékleten ,letakarva egy-két napig, így jól összeérnek az ízek.
Kiszúrjuk különböző formákkal, lekenhetjük fehérjével sütés előtt, így szép fényes lesz.
Kisütjük 10-15 perc alatt a vastagságától függően.




Cukor máz :

1 tojás fehérje
20 dkg porcukor
5-6 csepp ecet


                       
                   
 Az elkészített mázat egy erős műanyag zacskóba kanalazzuk, egyik sarka felé igazítva a masszát, majd összeszorítjuk a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a máz. Ezután a teletöltött sarok végén vágjunk kis nyílást, majd díszítsük fel a megsült mézeskalácsokat.




  Hagyjuk megszáradni, mielőtt ELDUGJUK Karácsonyig  :)


 A méz tömény napsugár, sűrű cukor, kacagó szeretet.

  Böszörményi Gyula