2013. január 23., szerda

Aranygaluska borsodóval



Régen készítettem Aranygaluskát.



Hozzávalók:

    a tésztához:                                                           
  •  3 tojássárgája
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj vgy margarin
  • 2-3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  a töltelékhez
  • 15 dkg darált dió                                                            
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
                                                                     a borsodóhoz:                                                        
  • 2 tojás
  • 2 dl fehér bor 
  • 8 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 citrom reszelt héja
 Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben 1 ek liszttel megfuttatjuk.
 A tojássárgáját a maradék cukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a sót, és a maradék tejet.
 A lisztet a tojásos masszával, a citrom reszelt héjával és a megfuttatott élesztővel összegyúrjuk,
 majd alaposan kidagasztjuk.
 Hozzáadjuk a megolvasztott vajat és és ezzel még tovább dagasztjuk, majd a duplájára kelesztjük.
 A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kisméretű szaggatóval kis galuskákat fél    korongokat szúrunk ki.
 Minden egyes darabot olvasztott vajba mártunk, és kikent tepsibe egymás mellé lerakjuk.
 Meghintjük cukros dióval, majd a rétegzést megismételjük.
 A tésztát meleg helyen még fél órát kelesztjük, majd előmelegített sütőbe téve közepes    hőmérsékleten megsütjük.
 A galuskát borsodóval tálaljuk.

  A borsodó elkészítéséhez a tojásokat a porcukorral és a keményítővel elkeverjük,hozzáadjuk a
  citromhéjat, és hozzáöntjük a bort, és lassú tűzön állandó keverés mellet felfőzzük.