2013. január 27., vasárnap

Virágfánk-Rózsafánk




Mutatós virág fánkocskák!



     Az  elkészítése nem ördöngösség, csak 2-3 különböző nagyságú kiszúrókra van szükség,
     meg egy éles ollóra.

     Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • kevés citromhéj
  • kevés só
  • 5 dl olaj
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, citromhéjjal.
A lisztet csipet sóval, a kikevert tojás sárgájával, a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk.
Ezután felolvasszuk a vajat, és apránként adjuk hozzá a masszához, majd kidagasztjuk a tésztát.
Amikor hólyagosodik akkor jó, utána ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük.
Kelesztés után, kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű kiszúróval kiszúrjuk.
Mielőtt egymásra helyeznénk nagyság rendileg(alul a legnagyobb majd csökkenve) tojás fehérjével megkenjük, hogy ragadjon a másik tésztához.
Hagyjuk kelni, majd éles ollóval bevagdossuk a széleit a korongoknak, sziromszerűen.
Mielőtt az olajba helyeznénk a közepüket benyomjuk a hüvelykújjunkkal, és ezt a felét helyezzük az
olajba.
Porcukorral, lekvárral tálaljuk.