2013. február 2., szombat

Körteleves habgaluskákkal






 Bársonyos, habgaluskás gyümölcslevest készítettem.

  A férjem nagyon szereti a körtét, akár befőttként is .
     


    
    Hozzávalók:
  • 1 üveg körtebefőtt
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 1 tejszínízű pudingpor ,vagy vaníliás
  • citrom héja reszelve,+ leve
  • 2-3 kanál barna cukor
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 1-2 kanál porcukor
  • 2 tojás fehérje


A körtéket daraboljuk, és a saját levükkel együtt felfőzzük.
A pudingport kikeverjük a tejszínnel, tejjel, hozzáadjuk a citromhéjat,fahéjjat, 2-3 kanál barnacukrot.
Ha felfőtt a befőtt, belekeverjük a pudingos tejszínt állandó keveréssel.
Amíg kihűl, készítünk a tojás fehérjéből pici porcukorral habgaluskákat , és kifőzzük vízben, vagy tejben minden oldalt 1 percig.
Végül fahéjjal megszórva tálaljuk.




A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. 
Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk.
 A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb.
 A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására.
 Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre.
 Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.
 A körte hűsítőlég hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. 
A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. 
Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat.
 Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja.
 A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.