2013. február 25., hétfő

Zsíros pogácsa



  Nagymamám konyháját idézem most ezzel a recepttel.
  Sokat készített ilyen fajta pogácsákat, (kumplisat is) és nagyon szerettem alig vártam ,hogy kisüljön.
                                

Hozzávalók:  ez egy fél adag
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • egy negyed cs élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • tejföl   (ha szükséges a tészta állagához, különben elhagyható)



A  lisztet elmorzsolom a zsírral és a sóval.
Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatom a meglangyosított tejben.
Hozzáadom az élesztős tejet, a tojás sárgákat, és langyos helyen duplára kelesztem.
Kinyújtom, a tetejét éles késsel bevagdosom, közepes nagyságú szaggatóval kivágom.
Tetejüket a felvert tojásfehérjével megkenem, langyos helyen még kb 20 percig kelesztem,
majd 200 fokon pirosra sütöm.




   Nagymama
 - nem számít mennyit eszel, sosem fogja elhinni, hogy nem vagy éhes.