2013. március 9., szombat

Reform palacsinta


                      

Az örök kedvencünket a PALACSINÁT "egészségesítettem" egy kissé.
Kipróbálom legközelebb másfajta lisztekből is mint kukoricaliszt hajdina,rozs rizs stb.


     Hozzávalók:
  • Tésztába
  • 10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 10 dkg grízes liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl  tej
  • 1-2 kanál olaj( ha lehet oliva )
  • 2-3 dl víz

  • Töltelékbe
  • édesítő
  • túró
  • citromhéj
  • 1-2 kanál joghurt
  • 1 kkanál  őrölt mák
                       

  
Az a lényeg ennél a palinál, hogy kisütés előtt legalább fél órát álljon, hogy a rostok megdagadjanak.
A kétféle lisztet, a sót, az olajat és annyi tejet, hogy el tudjuk dolgozni a tésztát, csomómentesre keverjük. Majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen, később még adhatunk hozzá ha a tészta állaga úgy kívánja.
Kisütöttem a tésztát , majd citromhéjas túróval, amibe egy pár szem édesítőt tettem megtöltöttem.
A végén még csurgattam rá egy kis joghurtba kevert őrölt mákot is.



A hazánkban is őshonos tönkölybúza egyike a legegészségesebb búzafajtáknak. Magasabb a fehérje- és sikértartalma, mint a többi búzának, számos, az emberi szervezet számára hasznos aminosavakat tartalmaz, nagyon magas a vitamintartalma, illetve fontos kalcium-, magnézium-, szelén- és foszforforrás. Könnyen emészthető és kalóriatartalma alacsony, így fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják a tönkölybúzából készült ételeket. A tönkölybúzát a búzával megegyezően használják fel, így például liszt készül belőle. A tönkölybúzaliszt esetében megkülönböztetjük az alacsony korpatartalmú finom, vagy fehér lisztet, illetve a jóval egészségesebb teljes kiőrlésű változatot. A tönkölybúza liszt kitűnő alapanyaga kenyereknek és péksüteményeknek, de használhatjuk sós és édes sütemények készítéséhez éppúgy, mint levesek vagy mártások sűrítéséhez.