2013. május 31., péntek

Grízes tészta mentás-eperszósszal


 
    Kezdő háziasszonyok rémálma a darás vagy grízes tészta készítése!

    Nos lányaim, jó vastagaljú serpenyő a megoldás mindenre, aminek fedele is van.

    Majd a kevergetés, és a párolás is fontos.


Hozzávalók:

  • 500 g bármilyen tészta( én úgy gondolom nem kell tradícionálisan ragaszkodni a metélthez)
  • 15 dkg búzadara 
  • 2 kanál zsír vagy olaj
  • egy bögre víz
  • 500 g eper
  • 5 evőkanál eper szörp
  • 3-4 mentalevél



eperszósz:
                Az epreket megtisztítjuk, szűrőbe tesszük , majd a vízcsap alatt alaposan leöblítjük.
                Turmixgépbe, vagy lehet botmixerrel pürésítjük a mentalevelekkel együtt.
                Hozzáadjuk  a szörpöt és ha nem elég édes akkor még cukorral pótoljuk.
                Ha nagyon sűrű, vízzel hígíthatjuk.
               




elkészítése:
                   A serpenyőnket feltesszük a tűzhelyre, majd beleöntjük az olajat/ zsírt , majd
                   a darát, és folyamatosan kevergetjük.
                   Nem kell türelmetlenkedni, először nehezen kezd pirulni, de ha nem figyelünk oda,
                   pillanatok alatt oda éghet, és akkor dobhatjuk ki.
                   Szóval türelemmel keverjük, sózzuk ,és barnás színig pirítjuk. Nem fekete!
                   Mikor már egyenletesen lepirult, hozzáadunk egy bögre vizet.
                   Gyorsan átkeverjük, lefedjük,és 1 perc múlva elzárjuk a lángot.
                   Hagyjuk párolódni!
                   5-6 perc múlva beszívja a vizet, akkor ismét átkeverjük villával.
                   A közben megfőtt tésztával összekeverjük, és az eperszósszal, pár szem mazsolával
                   tálaljuk.




Az epret csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul.