2014. május 28., szerda

Pontypörkölt tarhonyával



Friss halacska került az asztalra, Apa jóvoltából.
Kifilézve, pörköltösen készítettem el és tarhonyával fogyasztottuk.



Hozzávalók

-1,5 kg Ponty kifilézve
-1 fej vöröshagyma
-1 kiskanál pirospaprika
- bors
- tarhonya
-1 ek. olaj
 -só
-1 zöldpaprika
-1 paradicsom
-5 dkg füstölt szalonna
-1 mk. Erős Pista


Elkészítése:
A kifilézett ponty szeleteket - amiből alaposan kiszedtük az Y szálkákat - kockákra vágjuk, besózzuk.
(Aki nem akarja ezt a macerás műveletet, halpatkóra vágva is készítheti a pörköltet.)
Készítünk egy pörköltalapot hagyományosan, szalonnazsíron.
Vagyis a szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, ezen megfonnyasztjuk a hagymát.
Lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb. fél liter vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, belevágjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, és főzzük kb. 20 percig csendesen.
Majd belerakjuk a halkockákat, és 20 percig még lassan főzzük, nem keverjük, csak finoman rázogatjuk, hogy a halhús nehogy szétessen.
A tarhonyát állandó keveréssel megpirítjuk (barnára) az olajon, felengedjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, majd kis lángon felforraljuk.
Addig főzzük fedő alatt, amíg a szemek megduzzadnak.