2016. május 31., kedd

Babgulyás bográcsban



Összejött a család  Apa Szülinapját, és a Gyermeknapot ünnepelni.
Ebből az alkalomból készült ez a babgulyás bográcsban.




Hozzávalók:

  • 2 kg sertés lapocka
  • 0,5 kg tarkabab
  • 2,5 kg B ( főző) burgonya
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 db babérlevél
  • 1 kisfej  zeller zöldjével
  • 10 dkg száraz csipetke tészta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2,5 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál majoranna
  • 2 teáskanál őrölt bors
  • 1-2 evőkanál csípős gulyáskrém
  • 3-4 db füstölthús kocka



Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk.
A szalonnát a hagymákat,a húst,a burgonyát felkockázzuk,a fűszereket előkészítjük.............
Majd a bográcsban a szalonna kockákból kisütjük a zsírt,és megdinszteljük a hagymát benne.
Rátörjük a fokhagymát,beleszórjuk az őrölt paprikát,egy percig kevergetjük, majd egy merőkanálnyi vízet adunk hozzá,és beletesszük a húst.
Amíg a hús levet nem ereszt kevergetjük,majd felöntjük kevés vízzel, és kb 1 órát lassan rotyogtatjuk,sűrűn kevergetjük,időnként pótoljuk az elforrt vizet.
Beledobjuk a füstölthús kockákat,amik jó füstölt ízt adnak.
Közben a babot egy kis fazékban előfőzzük félpuhára, így időt takarítunk meg.
Mikor a hús már puhul,hozzáadjuk a babot,a babért,a köményt,majorannát.
Ha a bab és a hús is már ehető állapotú, mehet bele a krumpli, a zeller (aki akar sárgarépát,petrezselymet is tehet)a végén a csipetke is belekerül.
Végleges ízét, csípősségét gulyáskrémmel, és sóval állítjuk be.
Puha kenyérrel forrón tálaljuk,és bezsebeljük a dícsérő szavakat a kiéheztetett vendégektől!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése