2013. május 6., hétfő

Zsenge karalábéfőzelék kölessel



 
       Friss karalábéból készítettem főzeléket, melyet köleskásával tettem tartalmasabbá.





   Hozzávalók:
  • 1 nagy, vagy 2 kisebb gyenge karalábé
  • 1 zacskó hántolt konyhakész köles
  • 1 kanál olaj
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 kanál liszt
  • petrezselyem levél
  • 2 db főtt tojás



   A karalábét megtisztítjuk, felkockázzuk, majd egy kanál olajon pár percig pároljuk.
   Felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
   Sózzuk, majd behabarjuk a főzeléket.
   A kölest közben előírás szerint megfőzzük, majd belekeverjük a főzelékbe.
   Ha túl sűrű lenne, akkor még  forró vízzel hígíthatunk rajta.
   Főtt tojással, petrezselyem levéllel tálaljuk.
 





 Kar a karé, láb a lábé, láb a karé,

 karalábé.


A köles a gabonák királya.

Az egyetlen gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és    amely lúgosítja a szervezetünket.

Mivel kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért sokkal könnyebben emészthető. 

Szinte bármilyen étel elkészíthető belőle: édes ételekhez vagy köretként egyaránt felhasználható.

Vegetáriánusok számára a magas fehérjetartalom miatt kifejezetten megváltás, ugyanúgy, ahogy a vashiányban szenvedőknek is, mivel 100 gramm köles fedezi a napi vasszükséglet felét!